teman sejati

 
 
teman sejati
''Nak hilangkan rasa sunyi kami guna telefon itu pun tak boleh selalu, sebab takut isterinya nampak. Akhirnya hidup saya kesunyian. TV menjadi teman sejati. Nak gembira pun ketika di pejabat. Itu pun tak boleh tunjuk sangat rapat dengannya. Bimbang teman pejabat lain perasan perubahan saya, maklum bercinta satu pejabat banyak risikonya.
''Nak betul-betul enjoy bila ada program percutian satu pejabat. Waktu itu memang seronok. Kami boleh bergurau, boleh makan bersama dengan gembira walaupun ada kawan-kawan lain. Sebab tak ada orang sangka. Kalau minum berdua pun tak kisah sebab masing-masing ada urusan sendiri.
''Tetapi dalam pada itu ada teman yang perasan perubahan kami berdua. Dia terus teka kami sedang bercinta walaupun dinafikan, tetapi dia tetap meneka dan menasihatkan kami, jika betul ada perasaan cinta antara satu sama lain, cepat padamkan itu bahaya apa kata kalau rahsia terbongkar padahnya kami terpaksa bertukar ke jabatan lain.
''Nasihatnya ikhlas dan kami cuba jauhi antara satu sama lain. Tetapi akhirnya kami gagal. Eddy sudah tak boleh berenggang lagi. Semakin saya cuba jauhi semakin dia memberontak. Katanya kalau macam ni lebih baik kami berkahwin saja. Poligami. Dia berjanji akan berlaku adil. Tapi bila saya tanya adakah isterinya boleh terima, dia terdiam.
''Kerana tahu sangat masalah orang berpoligami saya suruh Eddy lupakan saja niatnya. Namun saya sendiri tidak boleh melupakannya. Waktu itu saya terfikir jika ditakdirkan ada lelaki lain yang masih bujang yang bersedia menerima saya sebagai isteri saya akan segera kahwin. Saya akan melupakan Eddy. Sebab saya pun takut bermadu sebab saya tahu Eddy tidak akan berani menghadapi isterinya yang boleh dikatakan garang tu.
''Saya faham sangat perangai dan janji orang lelaki, berani buat janji, berani bertanggung jawab, berani menghadapi isteri dan berani segala-galanya ketika sebelum berkahwin lagi. Setelah berkahwin dia akan jadi manusia yang paling penakut. Kalau boleh dia mahu berdiri di belakang isterinya, kalau pun tak menyorok dalam kain isterinya. Dia takut bertindak dalam semua hal seperti yang dijanjikan sebelumnya.
''Itulah masalah besar lelaki selepas berpoligami. Segala-galanya berubah, sudah tidak ada cinta dan sayang lagi. Sebaliknya dia akan suruh isteri mudanya berdikari dan jangan ganggu dia lagi. Macam dia dipaksa kahwin dan membenci isteri barunya. Tak tahulah kenapa lelaki berpoligami ini jadi terlalu takut.
''Kerana memikirkan ini semualah saya belum bersedia untuk berkahwin lagi. Namun saya tidak berdaya lagi menanggung perasaan cinta ini semakin dipendam semakin parah. Sementara Eddy sentiasa mendesak agar kami segera kahwin. Sebabnya, dia terlalu marah apabila ditukarkan ke jabatan lain setelah kisah percintaan kami terbongkar. Dan isterinya datang membuat 'survey' ke pejabat kami tempoh hari dan 'menemuramah' bos kami dan mendakwa bos tidak pandai menjaga pegawai-pegawainya.'' Demikian cerita Rosynaida dalam emelnya yang mengaku masih belum berkahwin lagi.
Persoalan Rosynaida ini sebenarnya dia sendiri telah pun mendapat jawapannya. Dia faham masalah bercinta dengan suami orang. Dia juga kenal dengan perangai suami orang setelah dinikahi tidak mahu bertanggungjawab. Terlalu takut kepada isteri pertama. Jadi fikirkanlah apakah anda bersedia hidup bersendirian yang mungkin sakit di jiwa tetapi senang di hati.


Hotmail: Trusted email with powerful SPAM protection. Sign up now.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
There was an error in this gadget

Click the Titles below for more details.